Join us at FabCon Atlanta from March 16 - 20, 2026, for the ultimate Fabric, Power BI, AI and SQL community-led event. Save $200 with code FABCOMM.
Register now!The Power BI Data Visualization World Championships is back! Get ahead of the game and start preparing now! Learn more
Your file has been submitted successfully. We’re processing it now - please check back in a few minutes to view your report.
02-02-2022 18:49 PM - last edited 02-03-2022 05:09 AM
Implementation of a DAX "while" loop to determine earliest possible delivery date for back orders. Included in the PBIX are FIFO, LIFO, Optimized for Most Orders and Optimized for Most Quantity.
FIFO Measure =
VAR __DaysToFulfill = 10
VAR __ItemCode = MAX('BackOrders'[Item Code])
VAR __Date = MAX('BackOrders'[Date])
VAR __QtyToFulfill = SUMX(FILTER(ALL('BackOrders'),[Item Code] = __ItemCode && [Date] <= __Date),[Backorder Qty])
VAR __Table = FILTER('OpenPurchaseOrders',[Item Code] = __ItemCode)
VAR __Table1 =
ADDCOLUMNS(
ADDCOLUMNS(__Table,"__tqty",SUMX(FILTER(__Table,[ETA W/H] <= EARLIER([ETA W/H])),[Quantity])),
"__LoopCounter",[__tqty] - __QtyToFulfill
)
VAR __TargetDate = MINX(FILTER(__Table1, [__LoopCounter] >= 0),[ETA W/H])
VAR __FulfillmentDate = IF(__TargetDate = BLANK(),BLANK(),__TargetDate+__DaysToFulfill)
RETURN
__FulfillmentDate
Here is the LIFO version:
LIFO Measure =
VAR __DaysToFulfill = 10
VAR __ItemCode = MAX('BackOrders'[Item Code])
VAR __Date = MAX('BackOrders'[Date])
VAR __QtyToFulfill = SUMX(FILTER(ALL('BackOrders'),[Item Code] = __ItemCode && [Date] >= __Date),[Backorder Qty])
VAR __Table = FILTER('OpenPurchaseOrders',[Item Code] = __ItemCode)
VAR __Table1 =
ADDCOLUMNS(
ADDCOLUMNS(__Table,"__tqty",SUMX(FILTER(__Table,[ETA W/H] <= EARLIER([ETA W/H])),[Quantity])),
)
VAR __TargetDate = MINX(FILTER(__Table1, [__LoopCounter] >= 0),[ETA W/H])
VAR __FulfillmentDate = IF(__TargetDate = BLANK(),BLANK(),__TargetDate+__DaysToFulfill)
RETURN
__FulfillmentDate
And, bonus! Here are the MSHGQM custom measure definitions for both FIFO and LIFO! What? You're not using MSHGQM? You are missing out!!
gdeckler/MicrosoftHatesGregsQuickMeasures: Microsoft Hates Greg (github.com)
Microsoft Hates Greg - DAX While Loops - YouTube
Delivery Days FIFO =
VAR __DaysToFulfill = __PARAM5__
VAR __ItemCode = MAX(__COLUMN__)
VAR __Date = MAX(__COLUMN1__)
VAR __QtyToFulfill = SUMX(FILTER(ALL('__TABLENAME__'),[__COLUMNNAME__] = __ItemCode && [__COLUMN1NAME__] <= __Date),[__COLUMN2NAME__])
VAR __Table = FILTER('__TABLE3NAME__',[__COLUMN3NAME__] = __ItemCode)
VAR __Table1 =
ADDCOLUMNS(
ADDCOLUMNS(__Table,"__tqty",SUMX(FILTER(__Table,[__COLUMN4NAME__] <= EARLIER([__COLUMN4NAME__])),[__COLUMN5NAME__])),
)
VAR __TargetDate = MINX(FILTER(__Table1, [__LoopCounter] >= 0),[__COLUMN4NAME__])
RETURN
__FulfillmentDate
And the LIFO version:
Delivery Days LIFO =
VAR __DaysToFulfill = __PARAM5__
VAR __ItemCode = MAX(__COLUMN__)
VAR __Date = MAX(__COLUMN1__)
VAR __QtyToFulfill = SUMX(FILTER(ALL('__TABLENAME__'),[__COLUMNNAME__] = __ItemCode && [__COLUMN1NAME__] >= __Date),[__COLUMN2NAME__])
VAR __Table = FILTER('__TABLE3NAME__',[__COLUMN3NAME__] = __ItemCode)
VAR __Table1 =
ADDCOLUMNS(
ADDCOLUMNS(__Table,"__tqty",SUMX(FILTER(__Table,[__COLUMN4NAME__] <= EARLIER([__COLUMN4NAME__])),[__COLUMN5NAME__])),
)
VAR __TargetDate = MINX(FILTER(__Table1, [__LoopCounter] >= 0),[__COLUMN4NAME__])
RETURN
__FulfillmentDate
eyJrIjoiODRlZGY3N2QtODZlNC00M2Y1LTkzNWMtOGIxMjBjYTA1ODM1IiwidCI6IjRhMDQyNzQzLTM3M2EtNDNkMi04MjdiLTAwM2Y0YzdiYTFlNSIsImMiOjN9