Forum Discussion
Anonymous
5 years agoNot applicable
Total cost per validity date
Hi, I am trying to calculate total cost based on a price of specific validation date: ITEM_NO FROM_DATE TO_DATE Main Price Total QTY Total Cost 89163 18/09/2020 30/03/2021 $ ...
- 5 years ago
Hi Anonymous,
Try this measure. You can play around with different dates by setting the vToday variable.
Total Cost = VAR vToday = TODAY() --DATE(2021, 3, 31) VAR vCurrentItem = MAX ( Items[ITEM_NO] ) VAR vRowInDateRange = FILTER ( Items, vToday >= Items[FROM_DATE] && vToday <= Items[TO_DATE] ) VAR vResultInDateRange = SUMX ( vRowInDateRange, Items[Main Price] * Items[Total QTY] ) VAR vItemMaxDate = CALCULATE ( MAX ( Items[TO_DATE] ) ) VAR vRowWithMaxDate = FILTER ( Items, Items[TO_DATE] = vItemMaxDate ) VAR vResultWithMaxDate = SUMX ( vRowWithMaxDate, Items[Main Price] * Items[Total QTY] ) VAR vResult = IF ( ISBLANK ( vResultInDateRange ), vResultWithMaxDate, vResultInDateRange ) RETURN vResult - 5 years ago
Anonymous,
Try this measure. There are a few differences compared to your example result, like SUPPLIER 16230 / ITEM_NO 274028 (your example shows FALSE for each row, but shouldn't it use the latest price since today isn't between any FROM_DATE / TO_DATE?).
Total Cost = VAR vToday = --TODAY() DATE ( 2021, 2, 18 ) VAR vMainPrice = MAX ( Items[Main Price] ) VAR vTotalQty = SUM ( Items[Total QTY] ) VAR vLatestToDate = CALCULATE ( MAX ( Items[TO_DATE] ), ALLEXCEPT ( Items, Items[SUPPLIER], Items[ITEM_NO] ) ) VAR vLatestPrice = CALCULATE ( MAX ( Items[Main Price] ), ALLEXCEPT ( Items, Items[SUPPLIER], Items[ITEM_NO] ), Items[TO_DATE] = vLatestToDate ) VAR vNumRowsTodayInRange = CALCULATE ( COUNTROWS ( Items ), ALLEXCEPT ( Items, Items[SUPPLIER], Items[ITEM_NO] ), vToday >= Items[FROM_DATE] && vToday <= Items[TO_DATE] ) VAR vResult = SWITCH ( TRUE (), --if vToday is between FROM_DATE / TO_DATE, use current price vToday >= MAX ( Items[FROM_DATE] ) && vToday <= MAX ( Items[TO_DATE] ), vMainPrice * vTotalQty, --if vToday is not between any FROM_DATE / TO_DATE, use latest price vNumRowsTodayInRange = 0 && MAX ( Items[TO_DATE] ) = vLatestToDate, vLatestPrice * vTotalQty ) RETURN vResult
DataInsights
5 years agoSuper User
Anonymous,
Try this measure. There are a few differences compared to your example result, like SUPPLIER 16230 / ITEM_NO 274028 (your example shows FALSE for each row, but shouldn't it use the latest price since today isn't between any FROM_DATE / TO_DATE?).
Total Cost =
VAR vToday =
--TODAY()
DATE ( 2021, 2, 18 )
VAR vMainPrice =
MAX ( Items[Main Price] )
VAR vTotalQty =
SUM ( Items[Total QTY] )
VAR vLatestToDate =
CALCULATE (
MAX ( Items[TO_DATE] ),
ALLEXCEPT ( Items, Items[SUPPLIER], Items[ITEM_NO] )
)
VAR vLatestPrice =
CALCULATE (
MAX ( Items[Main Price] ),
ALLEXCEPT ( Items, Items[SUPPLIER], Items[ITEM_NO] ),
Items[TO_DATE] = vLatestToDate
)
VAR vNumRowsTodayInRange =
CALCULATE (
COUNTROWS ( Items ),
ALLEXCEPT ( Items, Items[SUPPLIER], Items[ITEM_NO] ),
vToday >= Items[FROM_DATE]