Forum Discussion
Quickly DAX measure fix - Filter
- 6 years ago
hej pawelj795
W pliku ktory wyslales nie bylo tego obiektu wiec musiale go wylachys z formuly.
Zalaczylem plik z formua.
Best Regards,
Mariusz
If this post helps, then please consider Accepting it as the solution.
Mariusz
Niestety to nie pomoglo, nadal wartości są z kosmosu.
Czy możesz mi wytłumaczyć co w formule zmieniło dodanie ALL do ostatniego CALCULATE?
Moze w ten sposob bede w stanie zidentyfikowac problem.
Hi pawelj795
ALL( dimDate ) usunelow filtry z dimDate, to umozliwilo ( Running Total ) jak z DATESYTD tylko od pierwszej date w tabeli.
Mariusz
Please feel free to connect with me.
- pawelj7956 years ago
Post Prodigy
Mariusz
A czy przypadkiem ALL nie wyczyscilo tez innych filtrow powiazanych z data?
Gdyz dodanie tej ostatniej czesci z poprzedniego posta nie spowodowalo zadnych zmian.
Nie ma innej mozliwosci zamiany DATESYTD?- pawelj7956 years ago
Post Prodigy
Mariusz
Spróbowałem rozwiązania z innego posta odnośnie liczenia narastająco dla większej ilości niż rok.
Chciałem połączyć ją z twoją, ale nie do końca to zadziałało.
Może znajdziesz błąd.
1. Na początku stworzyłem nową tabele dat, bez żadnych relacji do innych tabel.2. Następnie miara
SpoilerVAR LastYearFirstDate =IF(SELECTEDVALUE('Calendar'[Year]) = BLANK();DATE( YEAR(LASTDATE(WH_Invent_Trans[Date Physical] ) ) -1;1;1);DATE(YEAR(CALCULATE(LASTDATE( WH_Invent_Trans[Date Physical] );FILTER(DimDates; DimDates[Year] = SELECTEDVALUE('Calendar'[Year]) ))) -1; 1; 1))VAR CurrentDate =IF(SELECTEDVALUE('Calendar'[Year]) = BLANK();MAX(DimDates[Date]);CALCULATE(MAX(DimDates[Date]);FILTER(DimDates; DimDates[Year] = SELECTEDVALUE('Calendar'[Year]) )))VAR _tbl=FILTER(GROUPBY(CALCULATETABLE(WH_Invent_Trans;KEEPFILTERS(WH_Invent_Trans[TransType] IN {0;9} );KEEPFILTERS(WH_Invent_Trans[QTY]<> BLANK() );ALLEXCEPT(WH_Invent_Trans; WH_Invent_Trans[ItemID] ));WH_Invent_Trans[ItemID];"@maxDate"; MAXX(CURRENTGROUP(); WH_Invent_Trans[Date Physical] ));VAR _days = DATEDIFF( [@maxDate]; TODAY() -1; DAY)RETURN _days >= 0 && _days <=15)VAR _date = MAX(DimDates[Date])RETURNCALCULATE(SUM(WH_Invent_Trans[Inventory Value EUR]);TREATAS(SUMMARIZE(_tbl;WH_Invent_Trans[ItemID]);WH_Invent_Trans[ItemID]);FILTER(ALLSELECTED(DimDates);DimDates[Date] >= LastYearFirstDate&& DimDates[Date] <= CurrentDate))- pawelj7956 years ago
Post Prodigy
Mariusz
Ok, juz działa.
Był drobny błąd w znaku, powinien być >= zamiast =<.
Mam natomiast jeszcze jedną kwestię.
Muszę policzyć również wartość itemów, które nie miały od 1.1.2019 TransType 0 lub 9. -> czyli te wykluczone z miary,ale jednocześnie, żeby się nie dublowały z wartością uwzględnioną w wiekowaniu.
Jest to zrobione w tym celu, żeby całkowita wartość wiekowania magazynu była zgodna z prawdą.
Jak to moge zrobic?
- Mariusz6 years ago
Community Champion
Hi pawelj795
Tak ALL( CalendarTable ) usunie wszystkie filtry z tej tabeli, mozesz to zmienic uzywajac imion column zamiast tabeli.
Best Regards,
Mariusz
Please feel free to connect with me.
LinkedIn